logo sjmotoren
Laatste Tweet
Laatste nieuws
Contact
SJ MOTOREN
Buorren 33
9041AX BERLTSUM
Tel: (06) 52 69 37 34
 
Hobby en passie met elkaar verenigd

Woensdag 21 maart stond onderstaand artikel in dorpskrant "Op 'e Roaster.

Op het adres Buorren 33 in Berltsum tref ik een echte techneut. Iemand die bij wijze van spreken met het gereedschap in de hand is geboren. We zijn bij Sipke Jan Vis, motorsport hobbyist en monteur.

Hij is in 1991 op 16-jarige leeftijd begonnen als automonteur en heeft sindsdien vooral werkervaring opgedaan bij verschillende Peugeot -garages in de regio.

Techniek heeft natuurlijk veel praktijkkanten, maar de theoretische achtergronden zijn minstens zo belangrijk. Dit blijkt uit de vele opleidingen die Sipke Jan de afgelopen jaren op dit gebied heeft gevolgd.

Vanuit die technische belangstelling is Sipke Jan Vis, net zoals vele van zijn leeftijdgenoten, zich gaan interesseren voor het verbeteren van bromfietsen. Iets dat later overging in 50cc grasbaanracers. Hier is het begin van zijn passie. Het zelf opbouwen van de grasbaanracers en tegelijk genieten van het racen. Als Sipke Jan spreekt over het demonteren van het geheel en het minutieus weer samenvoegen en zonodig verbeteren, dan gaan zijn ogen glinsteren.

Na de eerste periode van wedstrijden in de 50 en 125cc grasbaanklasse is Sipke Jan een poos gestopt ivm rugproblemen.

De afgelopen 5 jaar heeft hij de crosshobby toch weer opgepakt. Deze keer niet in de grasbaanklasse maar in de klasse van de supermotards. Het rijden met deze motoren van 450 cc is een combinatie van wegrace, speedway en motorcross, waarbij gereden wordt op een ondergrond die 75% verhard is en 25% onverhard. 

Voor de wedstrijden in deze klasse worden jaarlijks vele plaatsen in Nederland bezocht. Sipke Jan beschrijft het als een uit de hand gelopen hobby. Je moet voor deze sport wel lef hebben, maar het is daarbij bijzonder uitdagend.

Met de kennis van motoren werd Sipke Jan steeds vaker benaderd of hij voor andere rijders een stuk onderhoud kon verzorgen. Hierdoor is langzamerhand het idee gegroeid om een eigen bedrijf voor motoronderhoud te beginnen. Op mijn vraag of er verschil is in het onderhoud van auto’s en motoren krijg ik als antwoord dat het verschil vooral te vinden is in de compactheid waarmee een motorblok van een motorfiets is samengesteld. Hij neemt me vervolgens mee naar de werkplaats en laat me het binnenwerk van een motorblok zien. Hij vertelt: Dit motorblok is defect. Er zijn onderdelen kapot en de eigenaar heeft ervoor gezorgd dat er een tweede motorblok aanwezig is dat ik kan gebruiken om de onderdelen te vervangen. Ik heb hier speciale voorzieningen waarmee ik alle onderdelen eerst goed kan schoonmaken. Alleen als de onderdelen schoon zijn kun je beoordelen of iets beschadigd is of niet. 

Moderne motorfietsen worden heel compact gebouwd. Bij herstel en onderhoud moeten alle onderdelen weer precies op elkaar aansluiten. Dit geldt niet alleen bij het motorblok, maar zeer zeker ook voor de rest van de onderdelen van het chassis. Ik ben heel precies en vind het mooi dat alles weer netjes wordt. Schoon en nauwkeurig werken staat bij mij bovenaan. Nauwkeurigheid is in het belang van de motorrijder. Als ervaren motorrijder kan ik een inschatting maken van de effecten die slordig onderhoud tot gevolg kunnen hebben.

Onderhoud betekent natuurlijk ook dat er onderdelen nodig zijn.
De tijd dat iedere garage alle onderdelen in voorraad had is ver achter ons. Sipke Jan vertelt dat in deze tijd van internetbestellingen de onderdelen razendsnel van A naar B gaan. In principe kan altijd binnen 24 uur gerepareerd worden. Maar elke motorrijder wordt uitgenodigd om dit zelf bij SJ Motoren in Berltsum te ervaren.
Omdat het rijden als supermotard-rijder met zich meebrengt dat er ook af en toe getraind moet worden betekent dit dat Sipke Jan niet altijd aanwezig is, maar wel beschikbaar. Schroom dus niet om een telefonische afspraak te maken en kijk op
www.sjmotoren.nl.

Geplaats op 23 - 3 - 2012 om 09:51:01


Terug naar het nieuwsoverzicht
© Copyright SJ Motoren 2019 | Algemene voorwaarden | Webdesign door Whiteseven